Rehberlik
Diğerleri
Öğrenci Başarısızlıklarının Nedenleri ?

1. Aile üyeleri arasındaki bozuk ilişkilerin, çocuğun okul başarısını olumsuz yönde etkilediğini unutmayınız

2. Çocuğun başarısızlıkları karşısında kırıcı değil, anlayışlı olmaya çalışınız. Onun kişiliğini zedeleyici ağır ve haysiyet kırıcı sözler söylemeyiniz. Öncelikle kardeşleri ve arkadaşları İle kıyaslama yapmayınız.

3. Elde ettiği hatalı sonuçtan eleştirmeyiniz. Yavaş yavaş ve onu incitmeden daha iyi sonuç elde etmesine yardımcı olabilirsiniz.

4. Çocuk anne, baba ve büyükleri tarafından sevildiğinden mutlaka emin olmalıdır. İstenmediğine inanan bir çocuğun duygusal dünyası güven altında değildir. Bu nedenle çocuk problemli ve okulda başarısız bir çocuk olup çıkar. Çocuğunuza sevildiğini ve istenildiğini ve evde bir yeri olduğunu hissettiriniz.

5. Çocuğunuzun üzerinde onu sıkacak, bıktıracak derecede düşmeyiniz. Çocuğa aşın baskı, sevgi ve ilgi göstermeyiniz.

6. Çocuğunuzun yeteneklerinin üzerinde İşler ve basanlar beklemeyiniz.

7. Çocuğunuzun size yardım etmek veya kendi başına iş yapmak İçin gösterdiği ilk belirtileri gözden kaçırmayınız. Bu girişimlerini destekleyiniz.

8. Çocuğa başlangıçta başarma ve ulaşma olasılığı kuvvetli olan işleri veriniz, amaçlar gösteriniz.

9. Çocuklar usanç belirlileri gösterdiği veya İşlerini baştan savma yaptıkları zaman onlara başka görevler veriniz.

10. Çocuğunuzun yanında aile sorunlarını tartışmayınız. Ev içi sorunların çocuğunuzun ders çalışmalarına engel olacağını ve onda olumsuz düşünceler yaratacağını unutmayınız.

11. Rüşvet vermek hatadır. İyi ve sorumlu olmayı onun için bir fiyat ve pazarlık haline getirrneyiniz.

12. Uygulamayı düşünmediğiniz bir cezayı hiç bir zaman tehdit aracı olarak kullanmayınız. Vermeyi açıkladığınız cezayı uygulamanız gerekir.

13. Aynı kusurlu durumu durmadan cezalandırmaya devam etmeyiniz. Çocuk aynı kusuru durmadan tekrarlıyorsa en iyisi bunun nedenini araştırmaktır.

14. Kendisinden ne beklediğinizi çocuğunuza anlatınız. Doğru olan budur, yanlış olan şudur şeklinde açıklamalar bir çok yanlış davranışları önler.

15. Ana-baba ve evdeki büyükler arasındaki farklı eğitim görüşleri çocuğu huzursuz ve huysuz yapar. Bu nedenle aile eğitim görüşünü mümkün olduğu kadar birleştirmeye çalışmalıdır.

16. Anne ve babanın çocuğa karşı davranışları tutarlı olmalıdır. Değişik zamanlarda değişik davranışlar, çocuğun neyin doğru, neyin yanlış olduğunu anlamısın güçleştirir.

17. Anne baba olarak çocuklarınız karşısında sevgi, bağlılık ve karşılıklı fedakarlık EMEĞi olunuz. Çocuk kişiliğinin oluşmasında en çok anne babanın kişilik özelliklerinin etkili olduğunu unutmayınız.

18. Çocuğun iyi arkadaşlık ilişkileri kurmasında yardımcı olunuz.

19. Çocuğun öğretmeni ile sık sık görüşünüz. Anne- baba ve öğretmen birbirlerini destekledikleri sürece çocuk evin ve okulun gereklerine ve kurallarına karşı saygı gösterir.

20. Evde dikkati dağıtmayacak bir çalışma atmosferi, iyi çalışma koşulları, ortaklaşa çalışma, gerilim ve sınav korkusu olmayan bir ortam yaratmaya çalışınız.

HAZIRLAYAN: Karabük Rehberlik ve Araştırma Merkezi

6810 Kez okundu
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman