Rehberlik
Diğerleri
Veliye Mektup

İnsan kendisine verilen görevin amacını önceden iyi bilirse, o görevinde daha başarılı olur. Okul ve öğretmenler olarak temel görevimiz insan yetiştirmektir. Çocuklarımızı geleceğe en iyi bir şekilde hazırlamak, her yönden tutarlı ve bilinçli bir insan olmalarını sağlamak, onlara yalnız bilgi ve beceri değil aynı zamanda kişilikli olmanın kurallarını, sorumluluk duygusunu, vatan-millet ve insanlık sevgisini öğretmek; tutumlu, onurlu, bilgili, kültürlü, inançlı, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, Türk olmanın gururunu taşıyan dinamik bir nesil yetiştirmek en soylu amaçlarımızdandır.
   Aile olarak, anne-baba olarak sizin de göreviniz, bizlerin amaçlarını gerçekleştirmemize yardımcı olmanızdır. Ne kadar iyi ders anlatılırsa anlatılsın, öğretmenin tek taraflı çabalarıyla istenilen başarı tek taraflı sağlanamıyor. Bu konuda aile olarak sizlere de büyük görev düşmektedir:
1. Çocuklar büyüklerini taklit ederler, pek çok davranışı da bu yolla öğrenirler. Çocukların nasıl özelliklere sahip olmasını istiyorsak, onlara o şekilde davranarak ilk örnek biz olmalıyız.
2. Çocuklarda güven duygusu önce anne ve babaya güven şeklinde gelişir. Çocukların anne-babaya olan güveni zamanla gelişir, kendine ve dış çevreye dönüşür. Bu nedenle aileler olarak çocuklara yalandan uzak, sevgi üzerine kurulmuş bir dünya vermeliyiz. Onların kendine olan güvenlerini geliştirmeleri için onlara her konuda destek olmalı ve onlara küçük sorumluluklar vererek ilk adımı atmalarını sağlayabiliriz.
3. Onlar adına karar vermek yerine değişik seçenekler sunarak en uygun tercihi yapmalarına yardımcı olmalı , yol gösterici konumunda kalarak karar verme özgürlüklerine saygı göstermeliyiz.
4. Çocuklar büyümeyi arzu ederler, bunun fark edilmesi ise onlara büyük bir haz verir. Ebeveynler olarak bunun farkında olmalı ve bu özelliği okul başarısını arttırma yönünde kullanmalıyız.
   Veli çocuğunu okula gönderdikten sonra görevinin bittiği düşüncesine kapılmamalıdır. Velisi bulunduğu öğrencilerin her türlü sıkıntı ve problemleriyle ilgilenmeli, okul idaresi ve öğretmenlerle sağlıklı iletişim kuracak ortamı hazırlamalıdır. Okulda verilen eğitim; planlı, düzenli ve süreklidir. Çocuğunuzun geleceğinin güvenli olmasını istiyorsanız, okulun bu eğitim anlayışına yardımcı olmanız gerekir.
   Bizler çocuklarınızı ne kadar iyi tanıyabilirsek o kadar faydalı olabilmekteyiz. Sorunu olan bir öğrencinin sorununu çözüp ortadan kaldırmadan ona bir şey öğretilemiyor. Bu nedenle öncelikle çocuklarınızı (öğrencilerimizi) her yönü ile en kısa zamanda tanımak istiyoruz.
   Sizler çocuklarınızı en iyi tanıyan, bizler ise çocukları henüz tanımaya çalışan kişileriz. Bu nedenle çocuğunuzu tanımada bizlere yardımcı olacağınız inancındayız. Bu inançla sizlerden isteğimiz olacaktır. Herhangi bir yakınınıza ya da güvenilir bir arkadaşınıza yazdığınız gibi, bize de bir mektup yazarak, velisi bulunduğunuz çocuğunuzun özgeçmişi ile birlikte, iyi ya da olumsuz yönlerini genişçe yazınız. Cevabınız gizli tutulacaktır. Mektubunuzu hazırlarken samimi olunuz. Her şeyi baştan sona, bildiğiniz kadarıyla olduğu gibi anlatınız. Unutmayınız ki, her öğretmen de bir anne-baba sevgisi vardır. Çocuğunuzun yanında bizi kendinizden farklı görmeyiniz ki çocuğunuzu amaçladığımız eğitim seviyesine yükseltelim.
   Çocuğunuzu bizlere tanıtacak ve kendisi için çok faydalı olacağına inandığımız bu mektubunuzu, en geç bir hafta içinde okula, kapalı bir zarf içerisinde , ya çocuğunuzla ya da mümkünse bizzat kendiniz gelerek , sınıf öğretmenine teslim ediniz.
   İlginize şimdiden teşekkür ederiz.
   NOT: Çocuğunuzun özelliklerini tanıtan mektubunuzu hazırlarken, göz önünde bulunduracağınız hususlar şunlardır :
1. Çocuğun ve ailesinin kısaca tanıtılması (Nerede, ne zaman doğdu, kaç kardeş olduğu, anne-babanın ne işle ugraştığı ve ailenin ekonomik durumu )
2. Çocuğun doğumdan bu güne kadarki durumu:
a) çocukluğundaki durumu
b)küçük yaşlardan itibaren ilgi duyduğu alanlar, özel merakları
c)geçirdiği hastalıklar , genel sağlık durumu
d)ilk okul yaşamı ile ilgili gözlemleriniz
e)arkadaşları ile ilişkileri
f)elde ettiği başarılar ve başarılı olduğu ilgi alanları
g)Kişiliği ve tutumu
h)Gelecek yaşamı ile ilgili düşünceleri yada düşünceleriniz.
İ)iletmek istediğiniz özel konular vb.
3. Rehberlik örgütümüz tarafından çocuğunuzun seviyesine uygun "günlük çalışma planı örneği" çıkarılacaktır. Bunun için aile olarak çocuğunuzun gelişimi,sorunları,ilgi alanları ve aile yapısına göre çalışma fırsatı bulabileceği saatler ile ilgili gözlemleriniz gerekmektedir.

   ......................... Sınıf Öğretmeni

17515 Kez okundu
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman