Türkçe soruları öğrencilerin okuma, okuduğunu anlama, çıkarım yapma ve doğru kelime kullanımı sorgulanmıştır. Soruların bazılarının daha uzun olması öğrencilerin okuduğunu anlama becerisini ölçmeye yöneliktir. Yabancı dil soruları; soru kökü olarak Türkçe ama seçenek olarak yabancı dil olarak sorulmuştur. Öğrencilere yabancı dilde temel ifadeleri kullanım sorgulanmıştır. Ancak yabancı dilin kendi kendine öğrenilemeyeceğini düşünürsek yine de öğrencilerin zorlanacağını düşünebiliriz. Fen ve teknoloji tamamen şekillere ve somut ifadelere dayalıdır. Sosyal bilgilerde yer alan tarih soruları şekilli ve somut ifadelere dayanmaktadır. Matematik sorularında yeni müfredatın gereği oları modellemeleri kullanmış dolayısıyla soyut matematiksel terimleri somut hale getirmiştir. Sorularda çok olumlu ve öğrencilerin yaş grubuna uygun bir yapı kullanılmıştır.
Pilot olarak uygulanan SBS `de sorulan sorular; eski yıllarda OKS`de sorulan sorulardan farklı, öğrencilerin konuları öğrenip öğrenemediklerini bulmayı amaçlayan, öğrencilerin zihinsel gelişimine uygun, somut ve şekillere dayanan yapıdadır. Bu tarzda sorulan sorular öncelikle matematik öğretimi olmak üzere ders başarılarını arttıracaktır.
SBS sonucunda il milli eğitim müdürlerine, ilçe milli eğitim müdürlerine, okul müdürlerine ve öğretmenlere de karne verilmelidir. Sadece öğrencinin değil, eğitim içindeki tüm birimlerin değerlendirilmesi eğitimin verimliliğinin ölçülmesi için önemlidir. Bu sistemde; her dersin hangi sınıfta nasıl okutulacağını, her sınıfta derslerin öğrenme alanları ve öğrenme alanlarına bağlı olarak üniteleri ve bu üniteler sonunda elde edilecek kazanımlar, bu kazanım lan n ders öğretmeni tarafından sınıfta aktarılan ders sonucunda yapılacak çalışmalarla öğrenci tarafından nasıl edinileceği belirlenmiştir.
|