Ortaöğretime Geçiş Sistemi (OGES)
Diğerleri
Yeni sistemin kısa ayrıntıları

 

Kaynak: Akşam SBS ye Dogru

 

İlköğretim öğrencileri Anadolu ve fen lisesi gibi sınavla öğrenci alan liselere geçişte tek bir sınav (OKS) yerine artık 6,7 ve 8. sınıflarda yapılan merkezi sınavlar {SBS), okul başarısı ve davranışlarına verilecek puanlardan oluşan toplam puana göre yerleşeceklerdir.
 

 

Seviye

Belirleme Sınavı

(SBS)

Yılsonu

Basan Puanı

(YBP)

Davranış Puanı (DP)

Ortaöğretim Yerleştirme Puanı

S.Sınıf

%70

25%

5%

6.sınıf OYS25%

7.Sınıf

%70

25%

5%

7. sınıf OYS 35 %

8.Sınıf

%70

25%

5%

8. sınıf  OYS 40%

Toplam

-

-

-

G-OYP%100

 

1-SBS (Seviye Belirleme Sınavı):
İlköğretimin 6,7 ve 8. sınıfların sonunda MEB tarafından düzenlenen merkezi sınavlardır. Bu sınavlar öğrencilerin öğrenim gördükleri sınıfın müfredatına göre düzenlenecektir. Yani 6.sınıfta okuyan bir öğrenciye 5.sınıfın konusundan soru sorulmayacaktır.


2-YBP (Yılsonu Başarı Puanı):
İlköğretimin 6,7 ve 8. sınıflarda gösterilen ders başarısına dayalı olarak hesaplanan puandır. Öğrencilerin hangi sınıflarda okuyorlarsa o sınıfta gördüğü tüm derslerin yıl sonu notlarının ders saat sayısı ile çarpılarak hesaplanacak puandır. YBP 100`lük sisteme göre hesaplanacak daha sonra 500`e dönüştürülecektir.


3- DP (Davranış Puanı):
Öğrencinin 6,7 ve 8. sınıflarda sergilediği davranışlarla ilgili olarak Sınıf Öğretmenler Kurulunun yaptığı değerlendirmedir. Bu değerlendirme belirli kriterlere göre düzenlendiğinden keyfi puanlama yapılamayacaktır.


4-SP (Sınıf Puanı):
Öğrencinin her sınıf seviyesinde SBS, YBP ve YDP sonuçlarının toplamından oluşan puandır. Her yıl sonunda hesaplanacaktır.


OYP (Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı):
Öğrencinin 6,7 ve 8. sınıflardaki sınıf puanlarının etkileme yüzdesine göre toplanması ile oluşan puandır.


NOT:`Ortaöğretime Yerleştirme Puanı` (OYP) hesaplanırken, 6. `sınıf puanı`nın yüzde 25`i dikkate alınacak; 7. sınıfta elde edilen puanın yüzde 35`i, 8. sınıfın puanının ise yüzde 40`ı kullanılacaktır.
 

7195 Kez okundu
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman