Fen Konuları
Tüm Konular

Canlılar Nasıl Sınıflandırılır?

Sayfayı Yazdır

Canlıların Sınıflandırılması

 

 

Doğada canlı çeşitliliğinin fazla oluşu, canlıların tanımlanmasını zorlaştırmaktadır. Araştırmacılar, canlıları daha kolay tanımlayabilmek için gruplandırırlar. Bu gruplandırmayı yaparken canlıların hareketlerini, vücut yapılarını, akrabalık ilişkilerini, beslenme ve çoğalma şekillerini dikkate alırlar. Bu gruplandırma sınıflandırma olarak adlandırılır.



Bilim insanları temelde canlıları bitkiler, hayvanlar, mantarlar, mikroskobik canlılar olarak sınıflandırırlar.



Hayvanlar bitki ve diğer hayvanları yiyerek beslenir. Besinlerini diğer canlılardan elde eder.

Bilim insanları yaptıkları çeşitli araştırmalar sonucunda hayvanları gruplandırırken iskelet bulundurma özelliklerine göre onları iki gruba ayırmayı tercih etmişlerdir.

Buna göre vücutlarında kemik ve kıkırdaktan oluşan bir iskelet yapısı bulunan canlıları omurgalı hayvanlar, bulunmayan canlıları ise omurgasız hayvanlar olarak adlandırmışlardır.

Karada ve suda yaşayan birçok omurgasız hayvan vardır. Omurgasız hayvanlar; süngerler, sölentereler, solucanlar, yumuşakçalar, eklembacaklılar ve derisi dikenliler olarak gruplandırılmıştır.

Omurgalı hayvanlar en gelişmiş canlı grubudur. Omurgalı hayvanlar; balıklar, kurbağalar,
sürüngenler, kuşlar ve memeliler olmak üzere beş ayrı grupta incelenirler.



Bitkiler güneş ışığını kullanarak kendi besinlerini kendileri yapar.

Bitkiler genel olarak çiçeksiz ve çiçekli bitkiler olmak üzere ikiye ayrılır.

Çiçeksiz bitkiler, basit yapılı bitkilerdir. Genellikle nemli yerlerde (göl, bataklık, nemli toprak) ve ağaç gövdelerinde yaşarlar. Su yosunu, kara yosunu ve eğrelti otu çiçeksiz bitkilere örnek olarak verilebilir.

Çiçekli bitkiler ise çiçeksiz bitkilere göre daha gelişmiş bir yapıya sahiptir. Kök, gövde, yaprak ve çiçekten oluşurlar. Çam, papatya, elma ve kiraz çiçekli bitkilere örnek olarak verilebilir



Mantarlar bitki gibi görünse de bitki grubunda yer almaz. Mantarlar, kendi besinini üretemeyen basit yapılı canlılardır. Şapkalı, küf, maya ve parazit mantarları olmak üzere dört çeşittir. Küf mantarları, canlı kalıntılarını çürüterek yaşar. Açıkta kalan ekmek parçası, peynir, kesil-
miş meyveler gibi çeşitli besinlerin üzerinde görülürler.
 


Mikroskobik canlılar yalnızca mikroskopla görülebilecek canlılardır.

Çevremizde, çıplak gözle bakıldığında göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar vardır. Bu canlıları ancak mikroskop denilen araçlar yardımıyla büyüterek görebiliriz. Bilim insanları, çıplak gözle göremediğimiz bu canlıları genel olarak mikroskobik canlılar başlığı altında incelemektedir.
Mikroskobik canlılar; suda, havada, toprakta ve diğer canlıların vücutlarında yaşayabilirler.

 

 

Kaynak: MEB ders kitapları

Bu konu 48230 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman