|
Güneş, Dünya ve Ay
Bulutsuz bir günde gökyüzüne baktığımızda Güneş`i, gece ise Ay ve yıldızları görürüz. Güneş, Dünya, Ay ve bütün yıldızlar uzay adı verilen sonsuz bir boşluk içinde bulunmaktadır. Günümüzde Güneş, Dünya ve Ay`ın küreye benzediğini biliyoruz.
Geçmişte insanlar Güneş, Dünya ve Ay`ın şekilleri hakkında değişik görüşler ortaya atmışlardır. Anaximenes`e göre (M.Ö. 585-525) Dünya düz bir tepsi gibi olup hava içinde yüzer, Güneş ise ince bir yaprak gibi gökyüzünde hareket edermiş. Mısırlı bilim adamları da Dünya`nın tepsi biçiminde olduğunu, ortasında verimli bir çukurluk çevresinde yüksek dağlar olduğunu ve bu tepsinin suda yüzdüğünü ortaya aymışlar.
Yukarıdaki düşüncelerden de anlaşıldığı üzere insanlar meraklarını gidermek amacıyla sürekli araştırmalar yapmışlardır. Bilim insanları, uzay ve gök cisimlerinin gizemini çözmek amacıyla gözlem evleri kurmuş, teleskopu icat etmişlerdir. Teleskop, gök cisimlerini gözlemek amacıyla kullanılıp Güneş, Dünya ve Ay`ın bilinmeyen birçok yönünü çözmemizi sağlamıştır.
• GÜNEŞ: Çok sıcaktır ve yanmakta olan gazlardan oluşan ateşten bir topa benzer. Çok güçlü bir ısı ve ışık kaynağıdır. Güneşin güçlü ışığı gözlerimiz için çok zararlıdır. Bu nedenle hiçbir zaman güneşe çıplak gözle, özellikle de teleskop ve dürbün ile bakılmamalıdır.
• DÜNYA: Güneşin çevresinde dolanan bir gezegendir. Dünyanın katmanlardan oluşan bir küreye benzer
• AY: Küre biçiminde bir gök cismidir. Ay`dan gelen ışığın kaynağı Güneş`tir. Ay`ın kendi ışığı yoktur. Bu nedenle dürbün ve teleskopla bakılabilir.
Yapılan gözlemlere göre, Ay`ın çapını 1 birim olarak kabul edersek Dünya`nın çapı 4 birim, Güneş`in çapı ise 400 birimdir. Diğer bir ifade ile Güneş`in çapı: Dünya`nın çapının 100, Ay`ın çapının ise 400 katıdır.
Ay, Dünya`dan yaklaşık 348 bin km uzaklıkta, Dünya`ya en yakın gök cismidir. Güneş ise çok uzaktadır. Güneş, Dünya`ya Ay`dan 400 kez daha uzaktadır. Güneş, Ay`dan çok büyük olmasına rağmen, Dünya`ya olan uzaklıklarının farklı olması nedeniyle aynı büyüklükteymiş gibi görünür. Camdan dışarı baktığınızda uzaktaki bir arabayı, yakındaki bir arabadan daha küçük görürsünüz. Çünkü cisimler uzaklaştıkça gerçek boyutlarından daha küçük görünürler. Aslında gerçekte aralarında bu kadar büyüklük farkı yoktur. Siz de benzer örnekler verebilir misiniz?
Hazırlayan:Zeynep ŞEN
|
|
Bu konu 110897 kez okundu |
|
Bu konuyu Site Admini Ekledi |