Fen Konuları
Tüm Konular

TELESKOPUN YAPILIŞI


Teleskop özünde uzaktaki bir nesneyi yakın gösteren bir alettir. Bunu yapabilmesi için teleskopun, uzaktaki nesneden ışık toplayan (mercek veya ayna) bir aygıtı vardır ve toplanan bu ışık (imge) ikinci bir aygıtla gözle bakılan lense odaklanıp büyütülerek gözümüze getirilir. Evde basit bir teleskop yapabilmek için aşağıdaki malzemelere gereksinim duyacaksınız:


MAZEMELER

·İki adet büyüteç (2.5 – 3cm çapında), biri diğerinden büyük olursa daha iyi sonuç alınır. Kartondan yapılmış bir tüp – bu bir kağıt havlunun sarılı olduğu karton rulo olabilir. (ne kadar uzun olursa o kadar iyi).
·Koli bandı
·Makas
·Cetvel, ya da şerit metre
·Bir tabaka üstü yazılı kağıt – bu bir gazete ya da dergi sayfası olabilir. 

YAPILIŞI

Büyük olan büyüteci kendiniz ile gazete sayfası arasında tutunuz. Kağıt üzerindeki yazılar bulanık görünecektir. İkinci büyüteci (küçük olanı) gözünüz ile öteki büyüteç arasına tutunuz. Yazılar odaklanıp berraklaşana kadar bu ikinci büyüteci ileri geri oynatınız. Basılı yazıların daha büyük ve ters (baş aşağı) göründüğünü göreceksiniz.

Bir arkadaşınızın iki büyüteç arasındaki mesafeyi saptayıp bir yere kaydetmesini sağlayın. Karton tüpünüzün ön ucuna doğru 2,5 cm genişliğinde bir delik açın. Karton tüpü boylu boyunca kesmeyin. Bu delik büyük olan büyütecinizi tutacak kadar olmalıdır. Arkadaşınızın kaydetmiş olduğu mesafe kadar bir mesafeyi birinci delikten itibaren hesap edip oraya ikinci bir delik kesin. Bu ikinci delik de küçük büyütecin gireceği kadar olmalıdır.
Büyük büyüteç önde, küçük büyüteç arkada olmak üzere kestiğiniz deliklere yerleştirin. Sonra bunları koli bandı ile sabitleyin.
Küçük büyüteçten itibaren 1 – 2 cm bırakarak tüpün fazlasını kesin. Gazete kağıdı üzerindeki yazılara bakarak test edin. İmgelerin odaklanabilmesi için büyüteçlerin konumlarıyla hafifçe oynamanız gerekebilir.
İşte basit bir kırılmalı teleskop yaptınız! Bu teleskopunuzla ayı, bazı yıldız kümelerini, hatta kuşları izleyebilirsiniz.

Bu konu 58474 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : faruk
Ekleme Tarihi : 09 Mart 2015 Pazartesi 12:21
Profili : //fenokulu.net/yeni/Profil/Farukkl/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman