Eğitim Öğretim Yöntemleri
Diğerleri
BİLGİNİN GÖRSEL KAYIT İŞLEMİ

1. Bilginin görsel kaydını daha iyi yapabilmek için neler yaratabilir?
2. Beynimizin sağ lobunu öğrenmede daha da çok kullanmak için ne yapabiliriz?
3. Öğrenmeyi işkence olmaktan çıkarıp eğlenceye nasıl dönüştürürüz?
4. Bilgiyi hızlı ve kolay hatırlamak ve uzun süre unutmamak için ne yapabiliriz?

Yukarıdaki soruların yanıtı ;
BİLGİYİ GÖRSEL KAYDETMEKLE VERİLMİŞ OLUR.

BİLGİNİN GÖRSEL KAYDI

* Bilgileri şemalar veya şekiller aracılığıyla resim haline getirdikten sonra bilgiyi "MANZARA SEYREDER "gibi beyne yerleştirin.
* " SOYUT KAVRAMLARI SEMBOLLERLE SOMUTLAŞTIRIN" Adaleti hakimin elindeki çekiç, delileri huni , Mevlana `yı hoşgörü abidesi ile sembolize etmek onları somutlaştırmanızı sağlar. " BİLGİYİ SEMBOLLE GÖRSELLEŞTİRİN "
* Hafızada kurulan bağlantıların Renkli ve cıvıl cıvıl olması kalıcılığı artırır. Hayalinizde çektiğiniz kliplerin siyah beyaz değil RENKLİ olmalıdır.
* Hayalinizde canlandırdığınız görüntüler Fotoğraf gibi Durgun değil FİLM gibi Hareketli olmalıdır. İçinde hareket olan hayaller duyguları harekete geçirerek o bilginin ders olmaktan çıkıp DENEYİME dönüşmesini sağlar.
* Kanlı canlı sahneler,abartılı ve büyük hayaller daha etkileyicidir. Hayalinizde canlandırdığınız görüntülerin Çerçevelerini Kaldırın. Pireyi deve büyüklüğünde, deveyi pire küçüklüğüne getirin. Abartılı olağanüstü bağlantılar kurun.
* Bağlantıları mantık dışı,saçma,garip olması onların ilginçliğini artırdığı için mümkün olduğunca abartın,saçmalaştırın,tuhaf ilişkiler kurun.
Komik bağlantılar da duyguları harekete geçirerek bilginin daha kalıcı bir şekilde kaydedilmesini sağlar.
* Zihninizde canlandırdığınız görüntünün Büyük olması kadar Parlak ve Net olması da onun kalıcılığını artırır. Hafızada derin izler bırakmasını sağlar.
* Duygusal bir yoğunlukta,İçinde yaşıyormuş gibi,hissederek kurulan bağlantılar beyinde fizyolojik değişiklikler yapmakta, adeta bilgiyi hafızaya kazımaktadır. Hayalinizde canlandırdığınız görüntünün veya görüntünüzün içine girerek,her şeyi hissedin.
* Aynı görüntüyü 2-3 defa tekrarlamak bilginin çok güçlü bir şekilde kaydedilmesini sağlar.
* Hızlı bir biçimde canlandırma,yavaş yavaş görüntüleri canlandırmaktan daha fazla etkilemektedir.
* İç ses yoluyla kurulacak bağlantıda sesin yüksekliği ve ritmi önemlidir. Hatırlamak istediğiniz şeyleri tekrar ederken içinizden " Bağıra Bağıra " söyleyin.
* Ahenkli ses benzerliği kurulması hatırlamayı kolaylaştırır. Şarkıların nakarat bölümleri çok tekrarlandığı ve ahenkli bir ses akışı ( ritm) olduğu için akılda kalır. Örneğin;
* Bilginin Görsel kaydı bilginin Anlamına değil yapısına göre yapıldığı için mümkün olduğunca daha çok duyu organlarını kullanmak gerekir.
Buna " Çok Kanallı Kayıt " denir.
Bilgiyi; GÖRÜN , İŞİTİN , KOKLAYIN , TADIN , HİSSEDİN

SONUÇ:
Yukarıda saydığımız stratejilerin dayandığı gerçek nelerdir?
Öncelikle unutmamamız gereken nokta;
Gerçekte "UNUTMAK " diye bir sorunun olmadığı,
" DOĞRU KAYIT YAPMAMAK " gibi bir sorunumuzun olduğudur.
Doğru bir kaydı isteseniz de unutamazsınız. Örneğin çok tekrarladığınız okul numarasını

Neden unutmadınız? Çünkü sık sık tekrar edilerek ve ilginizi çekecek şekilde sunularak beyninize doğru bir biçimde kaydedildi.

GÖRSEL( resimli ) KAYITLAR NEDEN DERİN İZ BIRAKIR?

Çünkü göz ile beyin arasındaki sinir hatları,kulak ile beyin arasındakine oranla 20 - 25 defa daha güçlüdür. Bundan dolayı " GÖRDÜĞÜMÜZE "inanırız.
Hayalde canlandırmak da gerçek görmek kadar etkili midir?
Evet. Tam olarak aynı olmamakla beraber büyük oranda benzer etkiyi oluşturabilmektedir. Bir şeyi hayalde canlandırmak ile onu gerçekten görmek arasında etki gücü hafızada iz bırakmak bakımından önemli bir fark yoktur.
Beyin gerçek ile gerçeğe yakın bir şekilde yapılmış bir canlandırma arasındaki farkı tam olarak ayırtmamakta,hayalde canlandırılana da gerçekmiş gibi tepki vermektedir.
Komedi filminden çıkmış kişilerin yolda giderken kendi kendilerine gülmelerinin nedeni budur. Gece korku filmi izleyen de sahneleri filmden sonra kafalarında canlandırdıkları için korkarlar.
Geleceğimizi kötü canlandırırsak içimizde olumsuz bir enerji hissederiz.

UNUTMAYIN;
*Bizler kafamızda tekrar tekrar canlandırdığımız hayali resimlerdeki halimize dönüşürüz.
NASIL OLMAK İSTİYORSANIZ KENDİNİZİ ÖYLE OLMUŞ GİBİ HAYAL EDİNİZ.
" Hayal gücü kendini gerçekleştirebilen,kendi gerçeğini yaratabilen bir güçtür. Bu gücü kendi amaçlarınıza dönük kullanmak ise" Kendi " yararınızadır.

KAYNAK: Kesintisiz Öğrenme
M. SEKMAN

5299 Kez okundu
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman