Yeni Soru Sor
Toplam 18684 adet yeni soru bulunmaktadır
Soru sormak ve teşekkür 1 puan kazandırır. Uygun olmayan soru ve cevapları, Şikayet Et ile bildirip, engelleyiniz.
Soru
Ekle
Soru sormak için üye girişi yapmalısınız

En İyiler

1
B@lina 11704 Puan Dahi
2
Misafir271239 10842 Puan Dahi
3
N@z@r 10045 Puan Dahi
4
Mert-YAMAN 9468 Puan Dahi
5
olmazsaolmazimsin 7638 Puan Dahi
6
Misafir297298 6329 Puan Dahi
7
lokman-hava 6234 Puan Dahi
8
Ender123 6226 Puan Dahi
9
beyzaidk 5660 Puan Dahi
10
aysenaz-uyar 5213 Puan Dahi
Nasıl Puan Kazanılır ? Soru Sistemi Kuralları Cezalı Üyeler
Fen bölümünde toplam 4558 adet soru bulunmaktadır
Fen
12 Eylül 2016 Pazartesi
İncele
Bu soru 1 puan değerinde soruldu | 1639 Okuma
Fen-kurdu
Kaşif
7 Teşekkür
352 Puanı var
Bütün fen okulu ailesinin kurban bayramını kutlarım bu arada yeni avatarın nasıl ???
5
Cevap
0
İzleyenler
Bu soruyu henüz izleyen yok
Fen
08 Eylül 2016 Perşembe
İncele
Bu soru 3 puan değerinde soruldu | 1552 Okuma
onrklj
Acemi
0 Teşekkür
1 Puanı var
dna nın görevlerive özellikleri nelerdir
3
Cevap
0
İzleyenler
Bu soruyu henüz izleyen yok
Fen
08 Eylül 2016 Perşembe
İncele
Bu soru 2 puan değerinde soruldu | 1677 Okuma
taklaseven
Acemi
49 Teşekkür
5 Puanı var
burda antimaddenin yani yapılması imkansız bir şeyin yapımını göstericem fiyatı 62trilyn dlar uay mekiğinde zaman yolculuğunda ve bir çok şeyde kullanılabilirmiş ama saniyenin 1 milyonda 10unda gözlemlenmiş gramı 62 trilyn sadece kçücük bi enerji gibi bişey ama saniyenin miyonda 1 inder yok olur ama saniyenin milyonda 10unda gözlenmiştir fabrikalarda üetilioyor olabilir ama 62 trilyon dolar aslında imkansızdır ama 1 kere oluşmuştur birçok laaratuvr bunu yapmak için uğraşıyr :



ok kitaba ve filme konu olmuş, bazıları tarafından bir kurtuluş bazıları tarafından ise felaket olarak görülen bir buluştur karşı madde. Bulunduğu günden itibaren ne amaçla kullanılacağı devamlı tartışma konusu olmuştur.

Karşı madde ya da diğer adıyla anti maddenin tarihçesi 1920` li yıllarda Paul Adriyan Mourice Dira isimli bir fizikçinin garip bir matematiksel denklem çıkarması sonucu başlamıştır. 20. Yüzyılın başlarında ise kuantum mekaniği ve görecelik teorileri fizik dünyasını kasıp kavuruyordu. 19. Yüzyılda Albert Einstein` in bulduğu görecelik teorisi uzayın zamanla, kütlenin ise enerji ile arasındaki ilişkiyi açıklamaya yetiyordu. Max Planck`ın bir teorisine göre ise ışık dalgaları küçük dalgacıklar halinde yayılıyordu ve buda ışığın hem dalga hem de parçacık halinde yayıldığını ispatlıyordu.



1920`lerde Paul Dirac kuantum teorisini ve özel göreliliği aynı denklem içinde kullanarak elektron davranışlarını tespit etmiş oldu. Fakat Dirac denklemi olarak bilinen bu denklemde bazı sorunlar çıkmıştı. Denklemin hem pozitif hem de negatif enerjili elektronlar için iki çözümü vardı. Bu soruna açıklama olarak Dirac, her parçacığın kendisiyle birebir aynı ama zıt yüklü bir karşı parçacığı olduğunu savundu. Bu da karşı maddenin dünya üzerindeki çıkış noktası oldu.
1930`da Ernest Lawrence` ın icat ettiği parçacık hızlandırıcı bilim dünyasında yeni bi çağın doğuşuna ve parçacık fiziği adında yeni bir dalın oluşmasına sebep oldu. 1950`li yıllara gelindiğinde Berkeley`de yapılan yoğun çalışmalar sonucunda karşı protonları saptamak için yeni bir icat yapmışlardı. Kesintisiz yapılan deneylerde 1959`da bilim adamları karşı nötronu buldular.1930`lu yıllarda karşı parçacık fizikçileri kendisini aramaya zorladı. Kozmik ışınların keşfedilmesi ile birlikte Carl Anderson ve Cal Tech` ten bir profesör yaptıkları sis odası ile pozitronu keşfetmeyi başardılar. Pozitif ve negatif yükleri ayırt etmek için onları bir manyetik alan içinde izlemek gerekiyordu. Anderson, deneyiyle elektron gibi davranan bazı parçacıkları pozitif yüklü olduğunu manyetik alandaki izlerinden anlamış oldu. Bu olayın arkasından gözlemler ve deneyler hızla sürdü fakat karşı protonun keşfedilmesi 22 yıl sürdü.

1960`larde yapılan araştırmalar sonucunda atomu oluşturan 3 parçacığında birer adet karşı parçacığı olduğunu göstermişti. CERN` de ve Brookhaven Ulusal Laboratuvarı`nda yapılan döteryum deneyleri başarıyla sonuçlandı ve karşı çekirdeği elde etmeyi başardılar.

1990`lara gelindiğinde ise bilim adamlarının kafasında tek bir soru işareti vardı; karşı çekirdekten nasıl karşı madde üreteceklerdi. CERN bunun cevabını bulabilmek için kendisine Düşük Enerji Karşı Proton Çemberi (LEAR) adında çok özel ve dünya`da bir eşi daha olmayan bir makine yaptı. Bu makinenin icadından sonra fizikçiler karşı parçacıkları kullanarak karşı madde oluşturmak için deneylere başladılar. 1995`in sonlarına gelindiğinde CERN ilk karşı atomları elde etmeyi başarmıştı. 9 karşı atom üretilmesine rağmen hakkında çıkan haberler dünyayı yeni bir heyecana sürüklemişti. Fakat üretilen karşı hidrojenin normal bir hidrojen gibi mi davranacağını öğrenmek için CERN Karşı Proton Yavaşlatıcısı adında yeni bir makine icat etti.

Bu hızlandırmalar ve yavaşlatmalar karşı madde üzerinde deneyler yapmanın tek yolu değildir. Karşı madde dünya harici bir yerde, örneğin dış uzayda da bulunabilir. Günümüzde ki inanışa göre madde öncelikli tek bir evren vardır. Fakat başka bir evrende ki doğan karşı madde bizim dünyamıza ulaşmaya çalışırsa dünya atmosferinde bulunan bir çekirdekle imha olur ve gözlemlenmesi imkansızdır. Karşı madde hakkında çalışmalar hala tüm hızıyla devam etmektedir. Bakalım bu buluş dünyamızı ne şekilde etkileyecektir.
1
Cevap
0
İzleyenler
Bu soruyu henüz izleyen yok
Fen
06 Eylül 2016 Salı
İncele
Bu soru 4 puan değerinde soruldu | 1699 Okuma
mellec
Acemi
0 Teşekkür
2 Puanı var
resımdeki tabloda bos bıraklıanlara gore yorumlardan hangılerı dogrudur ?
4
Cevap
0
İzleyenler
Bu soruyu henüz izleyen yok
Fen
06 Eylül 2016 Salı
İncele
Bu soru 2 puan değerinde soruldu | 6232 Okuma
123murat
Acemi
0 Teşekkür
18 Puanı var
yerküreyi çepecevre örten tabakaya ne ad verilir
4
Cevap
0
İzleyenler
Bu soruyu henüz izleyen yok
Fen
02 Eylül 2016 Cuma
İncele
Bu soru 1 puan değerinde soruldu | 1655 Okuma
lale2005
Dahi
59 Teşekkür
1792 Puanı var
saliha mesajlara baksana.......................
4
Cevap
0
İzleyenler
Bu soruyu henüz izleyen yok
Fen
31 Ağustos 2016 Çarşamba
İncele
Bu soru 1 puan değerinde soruldu | 1723 Okuma
Fen-kurdu
Kaşif
7 Teşekkür
352 Puanı var
NASILSINIZ okulun açılmasına az bir zaman kaldı heyecanlımısınız ???
0
İzleyenler
Bu soruyu henüz izleyen yok
Kim Nerede
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman